Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında 10-11 Haziran tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı ile birlikte Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın 2011 yılında başlayan 2’inci aşaması da sona erdi. Kısa süre içerisinde başlaması planlanan 3’üncü aşamayı beklerken Uluslararası Konferans’ın öne çıkan başlıklarını sizler için derledik:
Moderatörlüğünü şehir plancısı Akın Atauz’un yaptığı “Kadın ve Şehirleşme” oturumunda Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversite’sinde öğretim görevlisi olan ve aynı zamanda Viyana’nın toplumsal cinsiyet eşitliği kılavuzunun yazarlarından Doç. Dr. Doris Damyanoviç, kent genelinde master planlardan ulaşım planlarına varan bir plan hiyerarşisi içerisinde kadın ve kız çocuklarının ihtiyaç ve taleplerinin nasıl görünür kılınarak kentli haklarından eşit yararlanmalarının sağlanabileceğini anlattı. İspanya’daki Col.lectiu Punt 6 girişiminden Zaida Muxi ise daha küçük ölçeklerde, örneğin mahalle, meydan, konut ya da okul yolu gibi mekânlarda katılımcı atölyeler yardımı ile kadınların kent deneyimlerinin pratiğe dönüştürülebilmesi için ipuçları sundu.
İkinci oturum olan “Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anaakımlaştırması” oturumu kapsamında, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Zeliha Ünaldı’nın moderatörlüğünde İsveç ve Almanya’dan farklı anaakımlaştırma modelleri tartışıldı. Berlin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Direktörü Gabriele Kämper sunumunda kurumsal yapılar, kapasite geliştirme ve bütçeleme ilişkilerine yer verirken İsveç Yerel ve Bölgesel Yönetimler Birliği’nden Magnus Liljeström ise yürütmekte oldukları sürdürülebilir cinsiyet eşitliği programının çarpıcı etkilerini örneklerle açıklayarak kentsel hizmetlerin cinsiyet ilişkisine odaklandı.
“Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Toplum Çalışmaları” oturumunda ise Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Program Direktörü Meltem Ağduk moderatörlüğünde Hollanda ve Kanada’dan çeşitli toplum temelli çalışma hikâyeleri katılımcılarla paylaşıldı. Uluslararası Kadınlar Konseyi ve Huairou Komisyonu’nun kurucu üyelerinden Lily Hutjes, Hollanda’da Kadınlar Danışma Kurulu ismi ile örgütlenen kentli kadınların parklardan konutların tasarımına varan çok sayıda karar alanında yerel yönetimlerle birlikte çalışarak yarattıkları büyük değişimi anlattı. Kanada’da temelleri atılan “Uluslararası Kentleri Dönüştüren Kadınlar” girişiminden Ellen Woodsworth ise farklı profillerden ve hayat deneyimlerinden gelen çok sayıda kadının katılımcı araçlar etrafında bir araya gelerek kentli hakları konusunda bilinçlenmelerinin ve karar süreçlerini etkilemelerinin ilham verici hikâyesini paylaştı.
Moderatörlüğünü İlknur Üstün’ün üstlendiği son oturum olan “Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programından Türkiye Örnekleri” oturumu Samsun Valiliği Eşitlik Birimi Sorumlusu Hicran Karadoğan Kınık’ın sunumu ile başladı. Kınık, sunumunda Samsun’da Kadının Durumu araştırması ile başlayan ve Yerel Eşitlik Eylem Planının izleme– değerlendirme çalışmalarına uzanan kapsamlı süreçleri anlattı. Ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürü Aydan Kumral ise 2006 yılından bu yana Belediye içerisinde derinleşerek devam eden kurumsallaşma yolculuğunu film ve görseller eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Bir sonraki sunumda ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Belediye Meclisi Eşitlik Komisyonu Başkanı Ayşe Teymur, belediyenin stratejik plan ve bütçe süreçlerinde Eşitlik Komisyonu, belediye birimleri ve sivil toplumun etkili çalışması sayesinde elde edilen önemli başarıları anlattı. Oturumun son sunumu olan Yerel Meclis İzlenmesinde Kadın Sivil Toplum Örgütleri sunumunda Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği’nden Hayriye Demirbilek ve Nevşehir Ekoloji ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği’nden Nermin Gürsoy kadın sivil toplum örgütleri olarak Belediye Meclisi’nin ve İl Genel Meclisi’nin çalışmalarını izlemek ve alınan kararlara etki etmek için kurdukları izleme modelini katılımcılarla paylaştı.
Oturumlara ek olarak, Konferans kapsamında düzenlenen Hibe Fuarı Etkinlikleri ile Kadın Dostu Kentler Programı kapsamında hibe desteği alan 38 projenin çıktıları kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum alanından gelen çok sayıda katılımcı ile tartışıldı. #bizsizolmaz sloganı ile sosyal medyada da paylaşılan etkinlikler kapsamında birinci gün Radyo ODTÜ’nün sevilen radyo programı Modern Sabahlar ekibinin sunumu ile proje sahipleri, eşit kentler için sivil toplumun olmazsa olmaz yerini kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlattı. Kolaylaştırıcılığını Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Zeliha Ünaldı’nın yaptığı ikinci gün etkinlikleri kapsamında ise, sivil toplum örgütü ve kamu kurumlarından temsilciler ortaklık deneyimlerini eğlenceli benzetmeler ve keyifli sohbetler ile paylaştılar.
Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı ile birlikte Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın 2’inci aşaması da sona ermiş oldu. Çok yakında kaldığımız yerden eşit kentler için çalışmaya hep birlikte devam etmek üzere, şimdilik hoşça kalın...
Konferansta gerçekleştirilen sunumların dosyalarına Yayınlar sayfamızdan erişebilirsiniz.YENİ